Boşanma işlemi, temeli sağlam bir şekilde kurulamayan evliliklerin girdiği çıkmaz bir sokak şeklinde tanımlanabilir. İlişki süresi boyunca güven ve sadak üzerine kurulu olan bir durum herhangi bir etkene bağlı olarak bozulursa ilişki de bundan büyük ölçüde zarar görür. Bu etkenler ilişki içerisinde yer alan üçüncü bir kişi, maddiyat, kıskançlık ya da aileler arasında bulunan karşılıklı sorunlar şeklinde sıralanabilir. Bu tür sorunlar uzun süreli evliliklerde veya kısa süreli ilerlemiş ilişkiler arasında çözülmediği takdirde boşanma söz konusu olmaya başlar. Boşanma işlemi konuşulmaya başladığı andan itibaren her iki taraf için de Boşanmada Mal Paylaşımı sorusu akla gelir.
Boşanma Durumunda Kadının Elde Ettiği Haklar Nelerdir?
Kadın, evlilik boyunca ev hanesine maddi bir katkıda bulunmasa bile manevi katkısı ve emeği olduğu için boşanma esnasında mal talebinde bulunma hakkı bulunur. İstekte bulunduğu takdirde veya çocuk varlığında eş tarafından nafaka şeklinde de maddi destek alma hakkına sahiptir. Bu sebeplerden ötürü kadın, evlilik boyunca elde edilen mallardan hak talebinde bulunabilir. Çünkü evlilik döneminde elde edilen malların yarısı kadına aittir. Ancak evlilik sözleşmesi gibi kadının mal talebinde bulunmadığını ifade eden imzalı belgeler böyle durumlar için birer istisnadır. Boşanmada Mal Paylaşımı diye sorulduğunda evlilik süresinden önce ya da sonra elde edilen mallar paylaşılmaz şeklinde cevap verilebilir.
Düğünde Takılan Takılar Hangi Tarafa Ait Sayılır?
Düğün töreninde takılan ziynet eşyaları kadına ait sayılır. Bu sebepten ötürü de boşanma işlemi sırasında kadına yönelik maddi olarak devredilir. Ancak evlilik süresi boyunca düğünde takılan takılar bozdurulup başka bir yatırım yapılmışsa örneğin bir ev satın alınmışsa kadın, evin tek sahibi olarak sayılır. Aksi bir durumda Boşanmada Mal Paylaşımı sorusuna örnek verilmesi gerekilirse, evin bir kısmı bozdurulan ziynetlerden ve diğer kısmı da karşı tarafın maaş ödemesi şeklinde gerçekleşmişse diğer eşin de ev üzerinde hak talep etme yetkisi bulunur. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ziynet karşılığı kadar ödenen kısım yalnızca kadına ait olur diğer maaş karşılığı olan kısım ise eşler arasında eşit bir şekilde paylaştırılır.
Boşanma Sürecinde Kişisel Mallar Eşler Arasında Paylaşılır Mı?
Kişisel malların elde edildiği döneme göre bu sorunun cevabı değişiklik gösterir. Bu malın evlilikten önce alınması durumunda eşlerden diğeri mal üzerinde hak talep edemez. Ancak evlilik sırasında elde edilen bir mal söz konusuysa kadın da mal üzerinde hak sahibi olarak görülür. Aynı şekilde kadının maddi olarak desteğinin bulunduğu mallar da boşanma sırasında paylaştırılır. Boşanmada Mal Paylaşımı sorusunun bir diğer cevabı olarak da evlilik sırasında taraflardan birine miras kalan yapılar da paylaşılmaz. Bunun sebebi ise miras bırakılan yapı veya maddi gelirin eşlerden yalnızca birinin kişisel malı sayılmasıdır. Bu sebepten ötürü diğer taraf herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
Boşanma Davasında Mal Paylaşımı İçin Nereye Müracaat Edilir?
Boşanmada Mal Paylaşımı sorusundan sonra tarafların aklına nereye müracaat etmeleri gerektiği gelir. Boşanma davaları mal paylaşımını yapmakla yükümlü değildir. Boşanmada Mal Paylaşımının gerçekleşmesi için tarafların boşanma davasının ardından boşanma avukatı ile birlikte bir aile mahkemesine başvuruda bulunması gerekir. Boşanma davasının sonuçlanmış olması bu noktada büyük önem taşımaktadır. Çünkü ancak buradan elde edilen sonucun ardından aile mahkemesi, eşler arasında gerçekleşecek olan mal paylaşımının nasıl olacağına karar verebilir. Genellikle, aldatma gibi herhangi bir özel durumun olmadığı durumlarda, her iki eş arasında eşit bir şekilde mal paylaşımı gerçekleşir.